Het Land van Cuijk; compact, gezellig en verrassend!

Cuijk is een oergezellig dorp in Noord-Brabant, gelegen aan de Maas, met een gezellig centrum waar van alles te doen is. Cultuur, winkels, terrassen en een prachtige omgeving. Er wordt niet voor niets gesproken over het ‘Land van Cuijk’. Als je op je fiets stapt kom je langs oeroude bossen, bijzondere duinen, schitterende waterplassen en zelfs het enige door Unesco bekroonde gebied van Nederland; De Maasheggen. En ook nog eens een heel gezellig winkelcentrum!

Van Keukja naar Cuijk

Alvast een leuk weetje om mee te beginnen is dat de naam Cuijk is afgeleid van het Keltische woord 'Keukja', wat kromming of bocht betekent. Een verwijzing naar de bocht in de Maas ter hoogte van Cuijk. 'Keukja' werd later veranderd in 'Ceuclum' en uiteindelijk werd het Cuijk. De belangrijkste industrie was de tabaks- en sigarenindustrie. Onder andere de Krommeniese fabriek van J. Baars & Zonen was erg bekend. Later kwamen er meer sigarenfabrieken bij. Heel positief voor de economie is de gunstige ligging aan de Maas én de spoorlijn Nijmegen-Venlo. Dit lokte na de Tweede Wereldoorlog veel bedrijven naar Cuijk!

Winkelhart van Cuijk

Cuijk is goed bereikbaar via openbaar vervoer, met de auto (A73) en zelfs met de boot (passantenhaven in het centrum). Dat maakt Cuijk een ideale plek om te bezoeken. Bijna overal kun je makkelijk en gratis parkeren in het sfeervolle hart. Elke woensdag is er een leuke markt en er zijn genoeg unieke winkels waar je je ogen uitkijkt. In Winkelcentrum Maasburg, een overdekt winkelcentrum in het hartje van Cuijk, kun je naar hartenlust shoppen. Things Concept Store, Soul & Creativity, Ed’s Vintage Store, allemaal winkels waar je lekker kunt rondneuzen.

Cultuursnuiven doe je hier

Ook op cultureel gebied kom je in Cuijk aan je trekken. Schouwburg Cuijk heeft een uitgebreid programma voor de liefhebber met voorstellingen, concerten en evenementen. Film kijken doe je in INDUSTRY, inclusief bediening in de zaal! Wil je meer over de geschiedenis weten van Cuijk? Breng dan een bezoekje aan Museum Ceuclum. Dit bijzondere museum ligt op een unieke locatie aan de Maas in een ruim 500 jaar oude kerktoren. Een leuk detail is dat je de toren kan beklimmen op circa 35 meter hoogte en je een geweldig uitzicht hebt op de rivier en de omgeving. Naast het museum vind je een Beeldentuin en ieder jaar wordt de helft van de collectie vervangen. Loop ook even de Sint-Martinuskerk, aan het Kerkplein, in. Hier zie je bijzondere wandschilderingen en glas-in-lood ramen. Genoeg te doen dus!

Nieuwbouw Princendijck | Cuijk
Nieuwbouw Princendijck | Cuijk
Nieuwbouw Princendijck | Cuijk

Omringd door groen en water

De omgeving van Cuijk barst van de fiets- en wandelroutes! Zo kunnen óók natuurliefhebbers hun hart ophalen. Cuijk ligt niet alleen prachtig gelegen op de westoever van de Maas, waardoor je mooie uitzichten hebt. Natuurgebied Maasheggen bij Cuijk heeft bijvoorbeeld de UNESCO-biosfeerstatus gekregen en vormt het oudste cultuurlandschap van het land. In de lente en de zomer zijn de Maasheggen op hun mooist met bloeiende heggen, heerlijk ruikend gras en een mooie zonsopkomst en -ondergang. Trek je wandelschoenen aan of ga lekker fietsend door het gebied. Ook aan de Kraaijenbergse Plassen - die met 475 hectare water een droom is voor watersporters – is het heerlijk toeven.

Wat is er te doen? Meer over de voorzieningen
Wat speelt er? Het laatste nieuws